Annons
Annons

Siktar du på att att få en stor kanal och bli känd på YouTube?

Är du kanske nästa stora vlogg-stjärna? Bli YouTube-proffs med tidningen Julias vloggskola!

1. INSPIRERAS! Att välja ut detaljer från sin favvokanal och blanda dem med sitt eget uttryck är ett bra första steg till att starta en egen kanal. Men kopiera aldrig rakt av! Det lyser igenom.

2. BANNER! Bannern/kanalbilden högst upp på din YouTube-kanal är ju det första folk ser, så klura på vilket första intryck du vill ge. Tänk på att bannern ska se bra ut på olika skärmar. Vanligaste måtten är 2560 pixlar i bredd och 423 i höjd, som ser bäst ut på en datorskärm. Se dock till att din logo ligger i mitten och inte är bredare än 1546 pixlar, för då kan den skäras av på vissa enheter. Låter det krångligt? Kolla hur andra gjort, så lär du dig snabbare!

3. ÖPPNINGSFRASEN! Visst är det härligt när ens favorit på YouTube släpper ny video och man hör den där välbekanta öppningsfrasen? Just det! Så klura ut en skojig hälsningsfras att öppna dina videor med. Efter ett tag kommer den bli som en signatur. Ett ID för just dig. Det ska givetvis inte vara något som du inte känner dig bekväm med. Frasen ska ju kännas lika hemma för dig som för dina prenumeranter. Så testa lite olika för att hitta den rätta för dig!

4. HA ÖGONKONTAKT! Pratar du med dina tittare eller pratar du med dig själv? Om du bara tittar på dig själv i kamerans viewfinder kan det kännas opersonligt för den som tittar. Att kasta en snabb blick mot viewfindern ibland för att kolla så att du är i fokus går givetvis bra! Men titta in i linsen så mycket som möjligt. Att titta i linsen är att ha ögonkontakt med tittarna. Tänk på det som en helt vanlig konversation. Att titta åt ett helt annat håll när du pratar med en polare blir lite awkward, eller hur?

5. BLOOPERS! Den spontana tanken som uppstår när man snubblar med tungan i en video är ju att man vill klippa bort det. Men så kallade bloopers kan faktiskt vara ett roligt inslag. Du kan låta dem vara där de är, du kan klippa ihop alla bloopers och lägga dem i slutet av videon eller kanske göra en helt separat video med bara bloopers! Det finns mycket roligt att hitta på. Så radera inte dina fel!

6. DÖP RÄTT! Hur man döper en video avgör ofta hur många tittare den drar. Många YouTubers använder sig av en teknik som kallas “clickbait”. Det går ut på att medvetet sätta chockerande eller sensationella rubriker för att locka till klick. Om du inte är typen som gillar att överdriva så kan du döpa videon efter något tokigt du säger i videon eller en reaktion du bjuder på. Om någon döper en video till “OMG!!!!!!” så blir man ju lite nyfiken, eller hur?

7. KOMMENTERA! Ett bra sätt att få ut sitt namn är att kommentera andra YouTubers klipp. Nu menar jag inte att du ska spamma med din kanallänk, för den är länkad automatiskt. Du kan göra försiktig reklam genom att skriva något i stil med “Så himla kul challenge! Jag har gjort den på min kanal också.” Eller så gör du ingen reklam alls. Ibland är det bättre att bara kommentera som vanligt och visa att man är en skön person.

8. HA KUL! Fastna inte i en jakt på kändisskap, för då kan du tröttna på YouTube ganska snabbt. Det tar oftast ett tag att komma igång ordentligt, så ha kul längs vägen. Tänk inte så mycket på prenumeranter att du glömmer dig själv. Lycka till!

Av Tim Sterner

Pin It on Pinterest