Annons
Annons

Hon började skriva sin första bok som tolvåring och i nian blev honen av Sveriges yngsta författare genom tiderna. För Julia berättar Ebba Hyltmark om jakten på bokkontrakt, hur det känns att recenseras och hur hon hinner med skolan och författarskapet.

HEJ EBBA! HUR GICK DET HÄR TILL EGENTLIGEN – FÖDDES DU MED VÄRLDENS MEGATALANG FÖR ATT SKRIVA?

– Jag var inget underbarn, men om jag ansträngde mig i skolan kunde jag få höga betyg och skrivandet var det jag hade lättast för. Jag har skrivit historier sen jag var liten, men när jag var ungefär tolv år gammal började jag skriva ”på riktigt”. Vi hade ett projekt i skolan där vi skulle skriva en bok på typ 30 sidor. När projektet tog slut blev jag ledsen, jag tyckte att det var extremt roligt att skriva!

ATT BLI FÖRFATTARE ÄR EN DRÖM FÖR MÅNGA, MEN HUR FÅR MAN ETT BOKKONTRAKT EGENTLIGEN?

– Man skriver en bok, går in på nätet, söker förlag och börjar skicka manuset. Min mormor är en boktant, så hon hjälpte mig mycket. De tio första förlagen tackade nej, men många var ändå positiva: ”du är väldigt ung, skriv till oss igen om några år så har du större chans”. Det gjorde mig ganska irriterad, jag tänkte: måste jag bli äldre för att få hålla på med det här? Jag vill ju skriva böcker nu! Så jag är tacksam att Brombergs Bokförlag fångade upp mig trots min ålder.

MINNS DU DAGEN DET STOD KLART ATT DU SKULLE BLI FÖRFATTARE?

– Gud ja! Det var mars 2017, jag gick på högstadiet och hade svenskalektion. Jag fick ett mejl och såg att det var från ett förlag, jag var beredd på ännu ett nej. Men det stod att de ville ge ut min bok och jag blev helt paff. Jag kunde inte alls ta in det! Sen gick jag ut och skrek i korridoren. Hela den dagen var helt bisarr, jag kunde inte ta in att det faktiskt hände. Jag var extremt tacksam och euforisk.

MINNS DU OCKSÅ DENDAGEN DU FICK DIN BOK I HANDEN?

– Det var nästan lika bisarrt som att få mejlet om kontraktet. En helt sjuk känsla. Det kom ett kuvert från förlaget, jag har på film när jag öppnar den. Och där låg den. Inte bara på mejl eller A4, utan i en pärm med mitt namn på. Mest bisarrt var att läsa den lilla infosidan där det står vilket förlag som gett ut den, var den tryckts och så. Där stod mitt namn, och min bästa kompis namn som formgivare. Vi är 18 år och går i skolan, men är författare och formgivare.

FINNS DET NÅGOT KRING FÖRFATTARSKAPET SOM INTE ALLS VAR SOM DU TÄNKT DIG?

– Jag trodde man skickade manuset till förlaget, att den sattes i pärmar och vips, klart. Men rättningsprocessen är lång, jag läste igenom min första bok säkert tio gånger. Jag är rädd för att läsa mina egna böcker när de blivit tryckta, för att jag tänker att jag kommer hitta ännu fler grejer jag hade kunnat utveckla … Men det är viktigt att kunna släppa saker, allt behöver inte vara perfekt.

HUR GÖR DU EGENTLIGEN FÖR ATT HINNA BÅDE MED SKOLAN OCH FÖRFATTARSKAPET?

– Mitt förlag är väldigt förstående när jag behöver flytta deadlines, de tycker alltid att jag ska prioritera skolan. Jag har också tid att träffa kompisar och gå på fester. Sen tycker jag inte om att slösa tid och brukar ofta avinstallera appar. Jag kör skolarbete på vardagar och skriver på helger och lov, skrivandet är min avslappning! Loven är extra bra – då åker vår familj till Småland där jag inte känner någon. Där ligger jag i hängmattan och skriver hela sommaren.

HUR SER DEN PERFEKTA SKRIVDAGEN UT?

– Jag skriver lite överallt: på tåget till skolan, i min säng, vid köksbordet… Men mitt absoluta favoritställe är i Småland. Vår trädgård är i princip en skog där det finns en hängmatta. Jag släpar dit täcken, kuddar, ett litet bord med vatten och choklad, jag hänger upp en högtalare i trädet och sätter på spellistan Sega Sommardagar på Spotify. Där lägger jag mig i hängmattan och skriver tills det blir jobbigt, då sover jag en stund och fortsätter sen så länge inspirationen räcker.

HUR KÄNDES DET ATT LÄSA RECENSIONERNA I TIDNINGARNA?

– Kul men läskigt, man blir så utblottad. Det är ju något som jag har skrivit, det är mina tankar, mina karaktärer, jag är jättefäst vid dem – de är mina bäbisar! Ska någon läsa och tycka till om det?! Att för första gången få en sågning kommer knäcka mig. Jag har haft tur och inte fått några jättedåliga recensioner, bara någon sur kulturtant typ, men det som spelar roll är att målgruppen gillar boken. Den absolut finaste feedbacken som jag fått var en tjej som DM:ade mig på Insta typ klockan 01 en onsdagsnatt. Hon hade sträckläst min bok och berättade att den betytt väldigt mycket för henne. Det känns väldigt mäktigt att mina fiktiva karaktärer kan inspirera någon till att ändra sitt liv.

GENOMSNITTSÅLDERN FÖR BOKDEBUTANTER I SVERIGE ÄR 36 ÅR, MEN DU VAR

NÄSTAN 20 ÅR YNGRE. VAR DET BRA ELLER DÅLIGT?

– Jag hatar uttrycket ”man måste ha levat för att kunna skriva”, det måste man inte alls! Jag har huvudkaraktärer som badar i te, så jag badade i te för att kolla om det gick. Några andra hoppade från fem meter i februari, så då åkte jag ut till hopptornet för att testa. Det viktiga ligger i dialogerna tycker jag, vuxna författare av ungdomsböcker har svårt att verkligen fånga känslan. Jag vet hur det är att vara ung – för jag är ung! Visst vore min ålder en nackdel om jag försökte skriva vuxen skönlitteratur, men mina böcker är för ungdomar, av en ungdom.

VAD ÄR DINA FRAMTIDSPLANER – SKA DU BLI FÖRFATTARE PÅ HELTID ELLER …

– Nej. Nästa år ska jag ta studenten, flytta hemifrån, åka till USA och vara au pair ett år, läsa på college, komma hem och plugga på universitet eller högskola. Plugget måste vara något roligt, men inte skrivande! Alla säger: ”men Ebba, det är klart du ska bli professionell författare eller journalist!”. Men jag vill ha skrivandet som min hobby, min flykt, inte det jag behöver för att få pengar och kunna betala hyran. Om jag måste prestera blir jag låst. Men jag kommer alltid att skriva – min tredje bok ser ut att släppas till våren eller sommaren nästa år!

 

Drömmer du om att bli författare eller vill du förbättra din skrivteknik? Här kommer Ebbas bästa skrivtips!

1. Ge inte upp

Fortsätt skriva, det blir jobbigt ibland men ge inte upp! Rensa huvudet genom att ta en dusch eller gå ut med hunden, fortsätt sen att skriva.

2. Gör en tidslinje

Om du vill skriva en berättelse, gör en tidslinje med det ungefärliga händelseförloppet så du aldrig fastnar helt.

3. Börja med noveller

Känns det jobbigt att satsa på att skriva en hel bok? Testa med noveller först. En

novellsamling kanske är din grej!

4. Använd din erfarenhet

Skriv om något du vet och kan, se till att du kan relatera till karaktärer och handlingar.

5. Hämta inspiration från en titel

Testa skriva en historia från ett ord eller en titel. Ebbas andra bok kommer från en novelltävling i skolan, där uppdraget var att skriva en sexsidig berättelse utifrån givna titlar.

6. Se dig om kring för idéer

Hitta småsaker i livet som berör dig. ”En gång såg jag att någon skrivit ”VAR ÄR DU LOVE” stort på gatan med kritor och jag blev jättetagen – var är Love egentligen?! Det inspirerade till en bihandling i min andra bok”, säger Ebba.

7. Gör sådant som väcker din kreativitet

Hitta platser med en stämning som väcker din kreativitet. Ebba gillar att ta promenader i skogen med hunden Kruse eller att vara vid havet.

8. Lyssna på musik

Inspireras av musik! Hur känns låten i dig – vad vill du förmedla utifrån musiken? En låttext kan innehålla en hel handling, till exempel har Ebbas tredje bok inspirerats av Robyns låt ”Call Your Girlfriend”.

9. Inspireras av andra

Var inte rädd för att inspireras av andras texter: utveckla dem, förändra dem eller kombinera ingredienserna till något nytt.

10. Läs mycket och ofta

Du får mycket skrivtips genom att läsa, läsa och läsa! Läs författare som du tycker om och se hur man kan leka med orden.

 

Intervju AV JOSEFIN STRANG

 

 

Här kan du tävla i novelltävlingen som tidningen Julia, Barnens bibliotek och Läslov v. 44 arrangerar. 

Pin It on Pinterest