Annons
Annons
AV BESA SHEQIRI FOTO ANGELICA ENGSTRÖM STYLING KLARA STRANDELL

Hot, kränkningar och elaka kommentarer är vardagsmat för YouTube-stjärnan Therese Lindgren som dagligen får utstå hemskheter på nätet.

Therese Lindgren är en bästsäljande författare och en framgångsrik YouTuber och poddare som dagligen får utstå mobbing och elaka kommentarer. Precis som många andra unga människor möts även Therese varje dag av näthat från andra barn och vuxna som gömmer sig bakom en skärm. ”Kill yourself din korkade blondin”, ”Du är så jävla ful att jag spyr” ,”Du är så jävla tråkig” och ”Du är en skam för hela din släkt” är några exempel på kommentarer som Therese får.
– Jag får ett par hatkommentarer per dag på mina sociala medier. Näthat är hemskt och det förstör liv.

Tar du åt dig av det som skrivs?
– Jag försöker skydda mig från näthatet i den mån det går. Jag har blockerat fula ord på både YouTube och Instagram bara för att kommentarer som innehåller de orden aldrig ska nå mig. Om någon hatkommentar råkar slinka igenom och jag läser den så blir jag väldigt ledsen. Näthatet har förstört många dagar för mig.

Varför tror du att det är så vanligt med mobbning på nätet?
– Jag tror att många människor bär på aggressioner, är missnöjda med sina liv och därför är missunnsamma. Att man helt enkelt stör sig på och inte klarar av att se människor som är lyckliga, framgångsrika, snygga eller självständiga. Att man på något sätt tror att man själv mår lite, lite bättre av att få någon annan att må dåligt. Dessa människor kanske saknar någon att prata med.

Har du någonsin övervägt att sluta med YouTube, Instagram eller andra sociala medier på grund av de elaka kommentarerna som du har fått?
– Absolut, jag är faktiskt övertygad om att jag en dag kommer att sluta med YouTube på grund av de elaka kommentarerna. Det når förr eller senare en gräns då det inte längre är värt det.

Vad kan man själv bidra med för att göra internet till en snällare plats?
– Man kan sätta ner foten när man ser näthat och anmäla de elaka kommentarerna. Jag tycker faktiskt inte att man ska ge sig in i någon diskussion och försvara, utan ha nolltolerans – anmäl och få bort skiten, men släng inte bensin på elden. Sedan ska man så klart fortsätta att sprida kärlek.

Hur sprider du kärlek på nätet?
– Jag är väldigt duktig på att använda like-knappen. Jag gillar i stort sett varenda bild som jag ser på Instagram och varenda video på YouTube. Den där like-knappen är där för att användas och man behöver inte vara så sjukt snål med den. Den är gratis att använda och gör någon annan glad, så varför inte ta tillvara på den?

Läs hela intervjun med Therese Lindgren i tidningen Julia nummer 7. Du hittar den i butik från och med 6 juli!
Missa inte heller Thereses viktiga video om näthat och kampanjen “bekind.

Julia och Bris vill genom kampanjen #bekind understyrka vikten av att vara snäll och sprida kärlek på sociala medier! ♥

Vill du också vara med och stötta kampanjen? Sprid budskapet genom att skriva positiva kommentarer, gilla bilder och videor samt ladda upp en bild på Instagram där du ger beröm och kärlek till någon som du uppskattar och tycker om. Hashtagga #bekind så att vi hittar dig!

Pin It on Pinterest